Close

De overgang en je spieren en gewrichten

Tijdens de overgang krijgen veel vrouwen te maken met pijnlijke gewrichten en stijve spieren.

 

’s Ochtends kost het moeite om uit bed te komen. Je lichaam voelt stram en stijf aan. Gewrichtsklachten komen het meeste voor aan de hand en vingers, bij de kleine gewrichten. Deze klachten kunnen verergeren naarmate de overgang vordert, dikwijls nemen ze daarna gelukkig ook weer af.

 

Door de hormonale veranderingen ontstaat er een ander evenwicht tussen opbouw en afbraak van het kraakbeen. Het vrouwelijk hormoon oestrogeen, waarvan de aanmaak in de overgang vermindert, zorgt voor de opbouw van collageen.

 

Dit is een eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel in het lichaam. Het houdt de huid soepel en gewrichten soepel en de bindweefsellaag om de spieren sterk.

 

MARIJNTJE KELTER

DE VROUWENZAAK


Als verpleegkundig overgangsconsulente informeer, adviseer en begeleid ik vrouwen voor, tijdens en na de overgang. De klachten die tijdens deze periode kunnen optreden beginnen vaak al ver voordat de laatste menstruatie, de menopauze, zich aandient. Door de hormoonschommelingen ontstaan er overgangsklachten. Denk hierbij aan een veranderd menstruatiepatroon, slapeloosheid, spier- en / of gewrichtspijn, stemmingswisselingen en natuurlijk opvliegers.